Slaapproblemen

bruxisme of tandenknarsen

 
 
Het is verschrikkelijk. Lig je lekker te slapen in je kussen, word je plots wakker van een vervelend geluid. Je partner, je kamergenoot of kind is bezig met het knarsen van de tanden. Hoogst irritant. In het begin neem je het nog voor lief maar wanneer dit een paar keer na elkaar gebeurt, groeit de irritatie. Het lijkt alsof men je wil kwellen zoals met een nagel langs een schoolbord. Alleen is dit veel gevaarlijker. 
Tandenknarsen of bruxisme wordt gedefinieerd als:┤het knarsen van de tanden, een samenbijten van de tanden gepaard gaande met krachtige kaakbewegingen en resulterend in het wrijven, malen, of samendrukken van de tanden, meestal tijdens de slaap┤.
 
 
Wat is de oorzaak voor tandenknarsen?
Hier heeft men geen eensluidend antwoord op. Er zijn onderzoekers die zeggen dat als de occlusie of beet van iemand niet correct is, dit leidt tot tandenknarsen. Anderen zeggen dat het een niet goed functioneren van het centrale zenuwstelsel is. Weer anderen wijten het aan meerdere problemen tezamen. Zo is stress een heel voorname factor voor mensen die tandenknarsen. De mond is dat lichaamsdeel dat reeds tekenen van stress toont voordat andere lichaamsdelen dat doen. Hoe sterker de stress, hoe meer en harder het knarsen. 
 
 
De gevolgen van tandenknarsen.
Het tandenknarsen kan leiden tot het losraken en/of verlies van tanden. Zo is het mogelijk dat de spieren, de verbindingspunten en het kraakbeen niet meer in de goede verhouding ligt waardoor hoofdpijn, oorpijn, en pijn in het gezicht, nek of schouder kunnen ontstaan. Ieder van ons zal in zijn of haar leven wel eens een periode hebben dat men de tanden knarst, maar acht procent van de mensen zal dit wekelijks of nog vaker doen. Daarbij kunnen slaperigheid overdag en stress ontstaan.
Er is een internationaal systeem om slaapproblemen te classificeren, het International Classification of Sleep Disorders (ICSD). Hierbij staat bruxisme of tandenknarsen meteen na het praten in de slaap en het snurken op de derde plaats als meest voorkomende slaapstoornis.
Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die tandenknarsen ook geneigd zijn te snurken, om tijdens het slapen last hebben van adempauzes en slachtoffer kunnen zijn van slaap-apneu. 
 
Risicogroepen
Net als veel slaapproblemen veroorzaakt worden door stress, is dat ook bij het knarsen. Het gebeurt dat mensen overdag hun tanden over elkaar heen bewegen als ze boos of nerveus zijn. Personen die tabak, alcohol of cafe´ne gebruiken verergeren het probleem. Iedereen kan er last van krijgen, mannen zowel als vrouwen. Het neemt wel af naarmate we ouder worden. Het komt het meest voor in de leeftijdscategorie van 19 tot 44 jaar.
Mensen die een bepaalde medicatie moeten hebben, vooral antidepressiva zoals Prozac, Paxil en Zoloft kunnen extra kwetsbaar zijn voor bruxisme. Indien je dit neemt en merkt dat je ┤s nachts meer tandenknarst, ga naar de dokter en vraag of Buspar dit probleem kan verhelpen.
Het is dus een serieus probleem en een van de eerste stappen die ondernomen moeten worden is te zorgen dat de stress verminderd. Drink zo mogelijk geen of minder alcohol en/of koffie en maak bij je tandarts een afspraak.
 
 
Copyright Copyright ę 1997- 2008 Drs. Janne Geraets Drs. Janne Geraets

naar senzar.nl        naar dromen           naar slaapproblemen