Slaapproblemen

 

Vetaanmaak-hormoon veroorzaakt slaapproblemen.

Het hormoon leptine dat in verband wordt gebracht met de controle van het lichaamsgewicht, wordt in een hogere mate aangetroffen bij mensen die lijden aan slaap-apneu. Het hormoon wordt door vetweefsel gemaakt en geeft signalen aan de hersenen over de hoeveelheid vet dat in het lichaam aanwezig is. Je hebt dan het bekende gevoel dat je vol zit.
Als je weinig vet in je lichaam hebt, dan zal er ook weinig leptine in het bloed zijn. Dat is dan voor de hersenen het teken om meer te gaan eten en het energieverbruik te beperken. Hierdoor wordt de hoeveelheid vet aangevuld. Leptine veroorzaakt dus een complexe reactie waarbij we mede te maken krijgen met controle van het lichaamsgewicht en energiegebruik en -verbruik.
Hinderlijke slaap-apneu is een algemene stoornis die vaak te vinden is bij zeer dikke mensen. Daarbij is het ook nog zo dat twee van de drie mensen met slaap-apneu overmatig dik zijn. Men weet nog steeds niet wat de oorzaak hier van is.


Een Turks onderzoek heeft nu aangetoond dat het leptine niveau hoger is bij patiŽnten met een ernstige slaap-apneu. Men ontdekte ook dat er een verband is tussen het hebben van een hoger leptine gehalte en 1. de mate van ademhalingsproblemen en 2. het percentage van tijd dat men slaapt bij een zuurstofgehalte beneden de 90%.
Men neemt aan dat mensen met een zware slaap-apneu hogere niveaus leptine hebben, zelfs als men zaken als lichaamsmassa en leeftijd erbij betrekt. Men concludeert dat een hoog leptine niveau een teken kan zijn van het hinderlijke slaap-apneu syndroom.

Gebruikte literatuur
-Hormone Level Connected to Sleep Apnea. Archives of Otolaryngology, 2003; 129:538-540, Ivanhoe Broadcast News, Inc.
-Geest, van Monique, Overgewicht, http://ublad.warande.uu.nl/~ublad/ubladen/29/11/Torentje.html


3 juni 2003, Janne Geraets

 

           Terug naar senzar.nl