Slaapproblemen

Slaap en moeheid een veelvoorkomende reden 

tot een ongeluk

In Noorwegen heeft men onderzocht of ongelukken in het verkeer veroorzaakt zouden kunnen zijn door de slaperigheid van de bestuurder en het eventueel in slaap vallen achter het stuur. De meer dan zes duizend chauffeurs die bij een ongeluk betrokken waren, kregen een vragenlijst met vragen over slaap en/of moeheid, als mogelijke factoren die hadden bijgedragen aan het ongeluk. Vervolgens moesten (ongelukkige!) chauffeurs mededelen of ze tijdens het rijden soms in slaap waren gevallen en wat hiervan de gevolgen waren.

Het resultaat is dat slaap of slaperigheid in 3.9% van alle ongelukken daadwerkelijk hebben bijgedragen aan een ongeluk. Dit is dus ongeveer bij een op de vijfentwintig ongelukken. Slaap en slaperigheid spelen in veel grotere mate een rol:

  1. bij ongelukken gedurende de nacht is dit in 18.6% van de gevallen,

  2. bij ongelukken waarbij de chauffeur van de weg afraakt is dit 8.3%,

  3. bij ongelukken waarbij men alleen maar heen reist naar en harder rijdt dan 150 km per uur 8.1% en bij ongelukken waarbij persoonlijke letsels het gevolg is dit in 7.3% van de gevallen.

Verdere analyse van het materiaal toont aan dat er meerdere bijkomstige factoren zijn die een zeer belangrijke en onafhankelijke bijdrage leveren aan het vergroten van de kans dat slaap mede een reden is bij ongelukken. Deze factoren zijn: een droge weg, een hoge snelheidslimiet, of de auto al dan niet van je zelf is, het al dan niet dagelijks autorijden, het hebben van een hoge opleiding en weinig jaren rijervaring. Mannen hebben meer dan vrouwen te maken met deze slaapgerelateerde ongelukken.

Dit schijnt grotendeels te verklaren te zijn doordat mannen relatief vaker dan vrouwen op wegen met hoge snelheidslimieten rijden.

 

c) 2002-2003, Drs Janne Geraets

        terug naar dromen                 terug naar Senzar.nl