Slaapproblemen

Oogziekte

 

 

Oogziekte de schuld van slaapstoornis
 

Onderzoekers publiceerden in het tijdschrift Ophthalmology, dat ze ontdekt hebben dat mensen met een beschadiging van de oogzenuw, meer risico lopen op een slaapstoornis. Een verborgen netvlies- en gezichtszenuw (de zenuw die het oog met de hersenen verbindt) ziekte is de mogelijke oorzaak achter de ziekelijke slapeloosheid bij sommige mensen.

Men onderzocht 25 patiŽnten met een visuele beschadiging. Men volgde veertien dagen hun slaap-waakpatronen en de resultaten hiervan werden vergeleken met die van 12 jongen mensen met normaal zicht. Personen met een gezichtszenuwziekte hadden een 20 maal grotere kans op slaap overdag dan de personen met een normaal zicht. Daarbij ontdekte men dat de personen met de gezichtszenuwziekte negen maal zo vaak slaap lijden dan degenen die blind zijn geworden ten gevolge van een niet-gezichtzenuwziekte

Recent werk heeft aangetoond dat het netvlies niet-visuele fotoreceptoren bevat, die in contact staan met het hersengebied dat te maken heeft met het 24-uursritme. Daarom is het volgens Russell Van Gelder van de Washington University belangrijk dat artsen en andere professionals die in de gezondheidszorg werkzaam zijn, hier alert op moeten zijn bij mogelijke dagslaap of slapeloosheid. Dat geldt zeer zeker bij patiŽnten met een ernstige gezichtszenuwziekte.

Onderzoekers zeggen dan ook dat deze bevindingen de noodzaak aantonen, om ieder stukje blijvend zicht bij mensen met een beschadiging aan de gezichtszenuw, te behouden, omdat het juist zoīn cruciale rol speelt in de gezondheid en het langer blijven leven.

© februari 2004, Drs. Janne Geraets

 

naar slaapproblemen     naar dromen       naar Senzar.nl 

Copyright Copyright © 1997- 2008 Drs. Janne Geraets Drs. Janne Geraets