Slaapproblemen - kleine kinderen

Kinderen die snurken

 

 

Kinderen die snurken

Bij snurken denken we vaak aan vaders en opa´s en een enkele keer aan oma. Maar hoeveel procent van de kinderen snurkt er af en toe en hoeveel procent van de kinderen doet dat iedere nacht?

Ongeveer 1 op de 5 kinderen (20%) van de normale kinderen snurkt bij tijd en wijle en 7 tot 10 % van de kinderen snurkt iedere nacht. Nu is het zo dat een aantal van deze kinderen gewoon gezond is. Maar dikke kinderen snurken twee keer zo vaak als kinderen met een normaal gemiddelde lichaamsgewicht. Daarnaast hebben kinderen met overgewicht ook nog meer kans op allerhande keel- en neusproblemen. Vooral komt een vergrote keel- en/of neusamandel voor.

Ongeveer één op de honderd kinderen snurkt omdat het slaap- of ademhalingsproblemen heeft. Het kan daarom nuttig zijn om een aantekenschriftje te maken. Houd in dit schriftje bij van hoe zijn of haar slaap en het eventuele snurkpatroon is. Zo kan men tot de ontdekking komen dat het kind in een bepaald seizoen veel meer snurkt dan in andere seizoenen. Dat zou dan kunnen zijn omdat het kind bevattelijk is voor de een of andere allergie, zoals een stuifmeel- of pollenallergie in het voorjaar of de zomertijd. Een allergie kan men met medicijnen behandelden. Dat is vaak al voldoende om verlost te zijn van het snurken.
Bijkomstigheid is dat het ook leuk is voor als het kind volwassen is, om dit als aandenken te bezitten. Daarnaast kan het goed zijn om te weten hoe men op latere leeftijd slaapt en of de problemen hetzelfde zijn gebleven of om de zoveel tijd weer terug komen.
 

Wat te doen als je kind snurkt? Het kind dat last heeft om te ademen terwijl het slaapt, kan lijden aan slaap-apneu. Als dat zo is dan hoort men tijdens het snurken dat hij of zij snuift of naar adem snakt. De borstkas krijgt dan plotsklaps een stoot lucht binnen en gaat dan even omhoog. Het lijkt alsof het kind even geen lucht krijgt.
Nu maakt men bij snurken het onderscheid tussen:
1. primair snurken
2. snurken dat te maken heeft met slaap-apneu, ook het slaap-apneusyndroom genoemd.

Ad 1. Primair snurken wordt als normaal gezien en is onschuldig.
Ad 2. Snurken ten gevolge van slaap-apneu. Hierbij ervaart het kind moeilijkheden bij het slapen en gedragsproblemen overdag. Ook op school kunnen dan problemen ontstaan, evenals vertragingen die kunnen optreden in groei en ontwikkeling. Ook is het mogelijk dat er hartfalen optreedt. Opvallend is wel dat het bij jongens meer optreedt dan bij meisjes.

Hoe onderken je of je kind mogelijk slaapproblemen heeft. Een aantal signalen en symptomen kan men in de gaten kan houden:
- Zweet je kind overdreven veel tijdens het slapen?
- Zijn er op school (leer-)problemen en/of andere gedragsproblemen?
-Vindt je kind het problematisch om op te staan ook al heeft hij of zij genoeg slaap gehad?
- Valt je kind wel eens in slaap of zie je hem of haar veel dagdromen?
- Slaapt je kind op een vreemde manier in bed zoals met het hoofd buiten bed?
- Slaapt je kind rusteloos
- Heeft het kind hoofdpijn in de ochtend of vaker overdag?
- Snurkt je kind vaak hard?
- Is je kind snel geprikkeld, agressief of slecht gehumeurd?
- Zijn en vaker momenten dat je kind ´s nachts stopt met ademen, gevolgd door een plots snakken naar adem of dat het helemaal wakker wordt?

Omdat een aantal ziekteverschijnselen hetzelfde zijn dan die bij kinderen met ADHD (attention deficit hyperactivity disorder of in het Nederlands aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit ) worden sommige kinderen foutief als ADHD kind bestempeld terwijl ze in werkelijkheid het slaap-apneusyndroom hebben! Indien men een aantal van deze kenmerken herkent, ga dan naar de arts en vraag een verwijzing naar een slaapspecialist

December 2003, Drs. Janne Geraets

 

naar dromen        naar slaapproblemen           naar Senzar.nl 

Copyright © 1997- 2006, Drs Janne Geraets