Dieren en slapen

Dolfijnen slapen en zijn toch alert

 

 

Dolfijnen hebben, in tegenstelling tot de mensen, altijd volledig grip op alles wat er om hen heen gebeurt. Zelfs als ze slapen zijn ze zich helemaal bewust van hun omgeving. Dat klinkt misschien vreemd, maar zelfs wanneer dolfijnen slapen staan ze nog met elkaar in contact.

Dat komt omdat ze maar met een oog dicht (of een oog open) slapen. Hierdoor komt maar één hersenhelft in de trage golf of diepe slaap (Zie  Vaak Gestelde Vragen). De dolfijn blijft dus vreemd genoeg de hele nacht alert omdat er steeds één hersenhelft wakker blijft.

De vraag die dan opkomt is of er misschien een uit die groep dolfijnen is die de wacht houdt voor alle andere groepsleden. Kunnen zo de andere dolfijnen met een oog open/dicht eventueel naderend gevaar in de gaten houden?
Dolfijnen die 's nachts slapen, zwemmen langzaam tegen de klok in. Iedere dolfijn zwemt met de anderen in een school, heel dicht bij zijn of haar buurman. Indien de hele groep van een bepaalde dolfijnsoort slaapt, dan is het open oog van iedere dolfijn gericht op de andere groepsleden, richting het middelpunt van de zwemmende groep. Het met een oog open rondzwemmen terwijl men tegelijkertijd de groep in de gaten houdt, maakt het de dolfijnen mogelijk om een samenhangende en hechte formatie te vormen. Omdat ze oogcontact hebben met het voor hen zwemmende groepslid, kunnen ze meteen de ruimte die hier achter ligt in de gaten houden en dit afzoeken naar mogelijk gevaar.

Af en toe wisselen de half slapende dolfijnen van positie. Dit zou kunnen zijn omdat ze op deze manier willen nagaan of er roofdieren in de buurt zijn. Dat is belangrijk om te weten omdat ze in deze situatie juist erg kwetsbaarst zijn.
Ze veranderen ook van open oog. Hierbij verandert dan ook de hersenhelft die kan 'rusten' na gedane arbeid. Maar altijd blijft er een oog gericht op het schoolmaatje voor hen.

Ze blijven dus ademen en zwemmen terwijl de twee hersenhelften om beurten volledig tot rust komen tijdens de slaapperiode. Als ze zo in formatie zwemmen maken ze geen geluiden. Waarschijnlijk is dat omdat ze zo beter naar roofdieren kunnen luisteren en ook minder snel door roofdieren opgespoord kunnen worden.

Copyright © 1997- 2008 Drs. Janne Geraets Drs. Janne Geraets, Senzar

 

naar droomduiding      slaapproblemen kinderen         naar Senzar.nl        naar Kinderpagina.info       Slapen en alle slaapproblemen