Slaap-apneu en menopauze

Slaap-apneu en menopauze

Slaap-apneu komt vaker voor en is ernstiger bij vrouwen die de menopauze gehad hebben. Dit heeft volgens onderzoekers in Canada te maken met de afname van de hoeveelheid vrouwelijke hormonen.

De onderzoekers vergeleken vrouwen in de pre (voor) en post (na) menopauze periode. Daarbij werd er eerst gekeken of de dikte van de nek en zwaarlijvigheid, normaal gesproken kenmerken van slaap-apneu, het mogelijke verschil tussen deze twee groepen kon verklaren. Het blijkt dat 47% van de vrouwen die in de post-menopauze zitten, last hebben van slaap-apneu. Bij de vrouwen in de pre-menopauze blijken dat er maar 21% te zijn. Daarbij is het bij de eerste groep vrouwen ook nog veel ernstiger. Dit is niet te verklaren middels de normale anatomische (lichaamsbouw) verschillen en daarom neemt men nu aan dat het verschil te maken heeft met het lagere niveau vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron, veroorzaakt door de menopauze.

Voor het onderzoek kwamen alleen vrouwen in aanmerking die jonger waren dan 45 (pre-menopauze) en vrouwen die ouder waren dan 55 (na-menopauze). Vrouwen die in het verleden hormonen hadden gekregen en vrouwen met een vervroegde menopauze werden uitgesloten.

Middels hormoontherapie wil men nu nagaan of dit deze groep vrouwen kan helpen bij het oplossen van de slaapproblemen.

Copyright Copyright 1997- 2008 Drs. Janne Geraets Drs. Janne Geraets

  terug naar senzar.nl   terug naar dromen    terug naar slaapproblemen