Slaapproblemen

Excessive Daytime Sleepiness

Buitensporige slaperigheid overdag


Tegenwoordig vragen zich mensen vaak waarom ze zich toch zo moe voelen overdag. Is er iets verkeerd op heb ik een of andere ziekte onder de leden? Medisch onderzoek in onder andere de Verenigde Staten heeft zich op dit probleem geworpen en dit in verband willen brengen met slaapstoornissen. Men noemt dit in de Amerikaanse literatuur Excessive Daytime Sleepiness, or EDS. Een Nederlandse vertaling heb ik nog niet kunnen vinden, het heeft wel veel weg van narcoleptie. Ik noem het maar tijdelijk ┤buitensporige slaperigheid overdag┤

 

Wat is buitensporige slaperigheid overdag (BSO)?

In de medische wereld wil men hiermee aangeven dat iemand zich overdag heel moe voelt. Je hebt heel sterk de behoefte om de ogen te sluiten en te gaan slapen. Dit is zelfs indien je de vorige nacht goed geslapen hebt. Mensen met BSO vallen op de meest ongelegen en probleemopleverende situaties in slaap, hoe goed ze hun best ook doen om wakker te blijven.

Mensen die lijden aan BSO zullen op de korte momenten dat ze niet actief zijn, zich niet bewegen of niet spreken, de neiging hebben om in slaap te vallen. Dat kan op vergaderingen zijn, tijdens een concert of film, op het werk en zelfs tijdens het rijden. Ze weten dat ze elk moment in slaap kunnen vallen maar ze zijn niet in staat dit tegen te houden. Indien het hen lukt om wakker te blijven, krijgen ze last van hoofdpijn en krijgt men het  gevoel van een nog grotere vermoeidheid.

 

De effecten van BSO.

Het zal duidelijk zijn dat deze mensen allerhande verstandelijke en emotionele problemen ervaren. Het zal moeilijk voor hen zijn om zich op ÚÚn zaak te blijven concentreren. Dat wordt versterkt door het feit dat hun korte termijn geheugen (STM) ook zwak zal zijn, omdat ze niet alles meekrijgen van hetgeen er in hun omgeving gebeurt . Het vermogen om zich een voorstelling te kunnen maken van ingewikkelde problemen neemt daardoor steeds verder af, waardoor vervolgens weer het uitvoeren en afmaken van de werkzaamheden in de knoei komt.

Psychologisch neemt het gevoel van zelfwaarde af. Versterkt door het gegeven dat het denken en het uitvoeren van taken stukken minder is dan men zij voorheen kon, leidt dit weer tot irritaties en agressie. Men zal zich ge´soleerd opstellen en zich niet begrepen voelen omdat het gezin, de collega┤s en vrienden hen zal zien als dom, lui en niet ge´nteresseerd om bij te leren. Dit kan dan weer leiden tot zware depressies.

 

Wat veroorzaakt BSO?

Er zijn een aantal medische condities aan te wijzen, maar meestal heeft het te maken met slaapstoornissen. Hiertoe behoren slaap-apneu, narcoleptie (een chronische neurologische aandoening die veel lijkt veel op BSO), rusteloze benen en dagnachtritme-stoornis.

Op het gebied van slaapstoornissen heeft de medische wetenschap de laatste tijd grote vorderingen gemaakt.  Het even naar de dokter gaan voor een klein onderzoek kan dus absoluut geen kwaad.

 

ę 2001- 2003 Drs.Janne Geraets

naar dromen        naar slaapproblemen           naar Senzar.nl